Теплові насоси для басейну. Що це та як підібрати?

Для комфортного купання у басейні необхідно підтримувати оптимальну температуру води. Якщо ви хочете мінімізувати фінансові витрати, але не знизити ефективність обігріву води, встановіть тепловий насос для опалення басейну.

Чому тепловий насос – найекономніший?

Порівняємо три найпопулярніші види обігрівачів для басейну:

  1. Теплообмінник
  2. Електронагрівач
  3. Тепловий насос

Теплообмінник передає від котла тепло до басейну, працює за принципом батареї. Він має невисоку вартість та не вимагає витрати електрики, але працює лише за наявності газового або твердопаливного котла. До того ж вам доведеться додатково прокладати комунікації від теплообмінника до котла.

Електронагрівач споживає багато електроенергії, тому опалювати басейн на постійній основі дуже затратно. До того ж електронагрівач не працює при обмеженій потужності електромережі.

Тепловий насос економить фінансові витрати завдяки своєму принципу роботи, який ґрунтується на теплообміні. Пристрій отримує тепло з повітря та перетворює на енергію, яка здатна нагріти воду. Оскільки повітря – це безкоштовний ресурс, тепловий насос є найекономнішим обігрівачем з усіх теперішніх.

Незалежно від обраної моделі теплового насоса, у середньому на 1 кВт витраченої електроенергії виробляється приблизно 5-8 кВт теплової енергії. Сучасні системи теплових насосів здатні опалювати навіть відкритий басейн цілий рік. Розвиток технологій з кожним роком робить застосування теплових насосів більш ефективним. Середня окупність теплового насоса становить 4-5 років.
icon
Принцип роботи теплового насоса

До складу теплового насоса входять:

  1. Теплообмінник
  2. Випарник
  3. Компресор

За допомогою лопат вентилятора насос забирає повітря з вулиці та подає в контур з фреоном. Від повітря фреон нагрівається та перетворюється на газ, який потрапляє у третій контур до конденсатора. Конденсатор дає тепло басейну. Далі процес повторюється. Тепловий насос працює за принципом холодильника, але навпаки: довкілля охолоджується, а вода нагрівається.

Види теплових насосів для басейну

Теплові насоси поділяються на:

  1. Безінверторні
  2. Інверторні

У чому їхня відмінність?

Звичайний тепловий насос нагріває воду до потрібної температури та вимикається. Коли температура знижується, насос знову починає працювати на всі 100% своєї потужності, щоб нагріти воду, доки її температура не досягне потрібної позначки.

Інверторний насос також вимикається після досягнення потрібної температури. Але, коли вода починає остигати, насос не стартує на 100%, як безінверторний, а використовує лише 10–40% своєї потужності. Ця цифра залежить від погодних умов: як швидко охолоне вода і наскільки її знову потрібно буде нагріти. Саме робота теплового насоса з мінімальною потужністю дозволяє використовувати вдвічі менше електроенергії!

Переваги інверторних теплових насосів:

  1. Споживають до 2 разів менше електроенергії, ніж неінверторні теплові насоси.
  2. Швидко нагрівають та точно підтримують температуру води без додаткових енерговитрат.
  3. Працюють без звуку – отже, можуть працювати без перерви та не заважати людям.
  4. Оснащені можливістю дистанційного управління по Wi-Fi. Ви можете заздалегідь до вашого приходу додому увімкнути тепловий насос, та він нагріє воду до вашого прибуття.
  5. Можуть не тільки обігрівати воду, а й охолоджувати у випадку, якщо ви хочете плавати у більш прохолодній воді.
icon
Топові повноінверторні теплові насоси Fairland

Одними із топових моделей інверторних насосів є лінійка Fairland серії InverX. Насоси обладнані повноінверторною технологією, яка на 50–70% ефективніша за звичайну інверторну технологію.

Теплові насоси Fairland серії InverX мають три режими роботи та дозволяють економити витрату енергії ще більше. Ви самі встановлюєте потрібну продуктивність:

  1. Booster – увімкніть тепловий насос у цьому режимі, та пристрій швидко нагріє воду. Теплопродуктивність становить 120%.
  2. Smart – це оптимальний режим роботи, який підлаштовується під температурні умови довкілля та води. Теплопродуктивність у цьому випадку становить від 20 до 100%.
  3. Silence – режим, який дозволяє зберегти енергію, доки ви не купаєтеся, наприклад, у нічний час. Щоб нагріти басейн з нуля, потрібно кілька днів. А так, завдяки цьому режиму ви заощадите витрати енергії та час на нагрівання води. Теплопродуктивність теплового насоса становить від 20 до 80%.
Монтаж теплового насоса

Монтаж теплового насоса має виконуватися фахівцями. Розташуйте тепловий насос далеко від будь-яких джерел займання на відкритому, зручному для обслуговування просторі з гарною вентиляцією повітря.
Обов'язково здійсніть перевірку на витік газу до та після встановлення теплового насоса, як це зазначено в інструкції до пристрою. Якщо газу недостатньо, тепловий насос видасть помилку. У цьому випадку зверніться до сервісного центру з обслуговування та ремонту теплових насосів.

icon
Як підібрати тепловий насос для басейну?

Щоб обрати потрібний варіант, враховуйте кілька факторів:

  1. Розташування басейну - у приміщенні або просто неба, в тіні або на сонці.
  2. Середньостатистичну температуру повітря.
  3. Розміри басейну.
  4. Тепловтрати басейну – розрахунки допоможе зробити наш фахівець. Скористайтеся простим калькулятором, який допоможе вам з вибором теплового насоса.

Встановіть тепловий насос, та ви будете купатися будь-якої пори року без зайвих фінансових витрат.

Супутні товари