Правила поведінки у басейні - читайте у блозі Aquapolis.ua

Існує велика кількість рішень, які можуть бути додані до вашого басейну або території навколо нього, щоб підвищити безпеку його експлуатації.

 

Правила поведінки в басейні

Басейн є дуже корисним для дітей і дорослих. Плавання – це не лише цікава розвага й порятунок від літньої спеки. Це ще й зміцнення організму та здоров'я в цілому. Крім того, в басейні можна цікаво проводити час з друзями й організовувати родинні посиденьки.

Проте, наявність басейну – це ще й велика відповідальність. Ви обов'язково повинні потурбуватися про його безпечну експлуатацію. Немає нічого кращого за постійну пильність, але є й додаткові кроки, які обов'язково потрібно зробити, щоб гарантувати безпечне купання та відпочинок в басейні.

Загальні правила та рекомендації щодо безпечної експлуатації басейнів

Використовуючи дані поради й керуючись здоровим глуздом, ви зробите експлуатацію басейну безпечною й захоплюючою для дітей і дорослих.

  • Вивчіть всі вимоги та рекомендації щодо безпечної експлуатації басейну.
  • Використовуйте лише протиковзні матеріали для оформлення доріжок, території басейну, сходів, бортів і містків для пірнання.
  • Сходинки до басейну повинні бути шириною не менше 3-х сантиметрів. Самі сходи повинні мати поручні з двох сторін. Висота поручнів має бути така, щоб навіть маленьке дитя могло за них триматися при спуску у воду й при виході з неї. Сходи рекомендується встановлювати з двох сторін басейну.
  • Електроустаткування має бути встановлене фахівцями відповідно до норм і вимог, що висуваються до експлуатації електроустаткування в безпосередній близькості до води.
  • Проконсультуйтеся з фахівцями з будівництва басейнів: чи досить глибини для пірнання і спусків у воду з горок. Встановлюйте горки в найглибшій частині басейну, а не на мілководді.
  • По всьому периметру басейну рекомендується встановлювати огорожу не менше 1.2 м у висоту з воротами, які закриваються на замок, щоб обмежити доступ дітей до басейну без контролю батьків. Огорожа має бути побудована так, щоб через неї (зверху й знизу) неможливо було дістатися до басейну.
  • Газонні меблі, дерева та чагарники не повинні розташовуватися досить близько до огорожі, щоб з їх допомогою не можна було перелізти через огорожу.
  • Не встановлюйте басейни в безпосередній близькості біля будинку, щоб через відкриті вікна або двері маленькі діти чи тварини не могли безперешкодно попасти в басейн.
  • На ворота огорожі встановіть сигнал тривоги, який повідомить , якщо хтось відкриє їх і прямуватиме до басейну.
  • Зробіть розмітку глибини води. Встановіть розділову лінію в місці, де глибина різко збільшується.
  • Для надземних басейнів встановіть міцні огорожі по периметру. Переконайтеся, що всі матеріали не містять гострих елементів і ріжучих країв, які могли б привести до травм користувачів. Сходи мають бути міцними. Вони не повинні мати виступаючих болтів або інших гострих країв. Ворота повинні легко зніматися, забиратися і безпечно зберігатися, щоб запобігти несанкціонованому доступу дітей до чаші басейну.
  • Періодично перевіряйте басейн і обладнання на предмет чистоти та справності. Також контролюйте своєчасність обслуговування й термін придатності дезінфікуючих засобів. Закрийте всі гострі краї та виступаючі болти устаткування. Своєчасно виконуйте ремонт сходів, якщо сходинки або поручні розхиталися чи зламалися. Замінюйте нековзні покриття при їх зношуванні.
  • Якомога раніше навчіть дітей плавати.
  • Забезпечте обов'язкову присутність дорослих, якщо в басейні знаходяться діти. Дитина ніколи не повинна плавати одна.
  • Розкажіть дітям про можливі небезпеки, до яких може привести їх необдумана поведінка у воді. Вони не повинні штовхатися, бігати в басейні або стрибати у воду, не замислюючись про її глибину.
  • Ніколи не штовхайте нікого в басейн.
  • Завжди спускайтеся з водних горок ногами вперед.
  • Перед спуском у воду переконаєтеся, що інші користувачі не перешкодять вашому спуску, і при зануренні у воду ви нікому не завдасте травм.
  • Потурбуйтеся, щоб в басейні завжди були предмети та засоби першої допомоги.
  • Розкажіть дітям, що необхідно робити в надзвичайних ситуаціях. Наприклад, тривожний дзвінок чи сигналізація могли б стати хорошою ідеєю, щоб покликати на допомогу.
  • Встановлюйте електроприлади далеко від басейну по причині небезпеки удару електричним струмом.
  • Ніколи не відвідуйте басейн після вживання алкогольних напоїв, їжі або ліків.

Правила, які обов'язково необхідно знати кожній дитині

Щоб експлуатація басейну була не лише захоплюючою, але й безпечною, щоб не виникали неприємні моменти, не були отримані травми, кожна дитина повинна знати основні правила безпеки й обов'язково їх виконувати.

Ось найголовніші з них:
 
Діти мають бути під наглядом дорослих. Навіть якщо ви відмінний плавець, ви ніколи не можете передбачити, коли вам може знадобитися допомога.
 
Басейн безпечний лише тоді, коли кожен дотримується правил поведінки. Підлітки повинні показувати хороший приклад, щоб молодші діти знали, як потрібно поводитися.
 
Обов'язково повідомте дорослих, якщо виникла яка-небудь проблема. Дорослі зобов'язані потурбуватися про те, щоб діти не отримали травм і були в цілковитій безпеці під час відпочинку.
 
Для стрибків – своя глибина. Не можна стрибати у воду, поки дорослі не переконалися, що глибина безпечна, й немає ризику отримати травму.
 
Завжди беріть з собою сонцезахисний крем. Щоб не отримати сонячних опіків, які може призвести до інших проблем зі здоров'ям, завжди користуйтеся сонцезахисними засобами для дітей.
 
Не бігайте! Ніколи не бігайте довкола басейну та всередині чаші. Ви можете посковзнутися й отримати травму чи мимоволі травмувати оточуючих.
 
Приберіть іграшки. Розкидані іграшки довкола басейну та всередині нього можуть призвести до травм. Якщо наступити на іграшку, можна посковзнутися, впасти й навіть отримати травму. А ніхто цього не хоче!
Важливо!:

Найголовніша вимога до безпеки дітей на воді – ніколи не залишайте їх без нагляду дорослих. Завжди будьте пильні! Вчіть дітей правильно поводитися на території та всередині басейну!