Як опалювати басейн - читайте в блозі Aquapolis.ua

Щоб плавання в басейні було приємним й приносило тільки користь, необхідно підтримувати оптимальну температуру води для тіла людини - 25 ℃. Тому, з приходом холодів власники стаціонарних басейнів стикаються з дилемою - як опалювати басейн ефективно, але без шкоди для бюджету?

 

Як опалювати басейн

Щоб плавання в басейні було приємним й приносило тільки користь, необхідно підтримувати оптимальну температуру води для тіла людини - 25 ℃. Тому, з приходом холодів власники стаціонарних басейнів стикаються з дилемою - як опалювати басейн ефективно, але без шкоди для бюджету?

Які існують пристрої для підігріву басейну

Все обладнання, призначене для підвищення температури води в басейні, функціонує за принципом передачі теплової енергії від більш гарячого тіла більш холодному. В цілому, роботу нагрівачів можна розділити на два етапи:

  • інтенсивний підігрів води до заданої температури
  • режим підтримки необхідного температурного режиму

 

Найчастіше, щоб нагріти басейн на дачі, застосовують такі типи обладнання:

 

Кожен з них має свої переваги та недоліки, про які краще дізнатися ще перед покупкою. Крім того, вироби відрізняються за габаритами, витраті електроенергії та продуктивності.

Нагрівач для басейну: обираємо правильно

В першу чергу, розберемося в особливостях роботи кожного з типів кліматичної техніки.

Електронагрівачі

Електронагрівачі дозволяють підігріти воду як в невеликих домашніх, так і габаритних комерційних басейнах. Коли прилад увімкнено, насос направляє потік води через гарячі ТЕНи, після чого вода повертається в чашу вже теплою. Конструкція нагрівача проста. Із встановленням можна впоратися без допомоги майстра. До переваг такого обладнання також відносять:

  • доступну ціну
  • можливість регулювання температури підігріву

 

Однак, в електронагрівачів є й слабкі сторони. Наприклад, вони витрачають для роботи велику кількість електроенергії. Тому перед тим, як нагріти басейн з їх допомогою, враховуйте його габарити, щоб не нашкодити своєму бюджету. Крім того, для стабільного функціонування нагрівача необхідне підключення до проводки, здатної витримати високе навантаження.

Як правило, щоб правильно розрахувати необхідну потужність пристрою, використовують співвідношення 1 кВт на кожні 5 м³ води в басейні. Якщо прилад буде недостатньо продуктивним, на підігрів всього об'єму чаші піде дуже багато часу. Занадто потужний електричний нагрівач також небажаний: він перевантажить електромережу й підвищить витрати електроенергії.

Перед покупкою обов'язково звертайте увагу на функціонал приладу. Наприклад, наявність захисту від перегрівання дозволить уникнути несправностей нагрівача та аварійних ситуацій. А термостат знадобиться для регулювання температури води.

Теплообмінники

Установка теплообмінника – бюджетний спосіб підігріву води, оскільки пристрій отримує тепло від опалювальної системи будівлі. Також його можна під'єднати до окремого газового або електричного котла. Працює обладнання досить просто: всередині колби знаходиться спіраль, по якій рухається гаряча вода з системи опалення будинку. Коли в корпус потрапляє потік води з басейну, він швидко нагрівається, отримуючи тепло від змійовика.

Щоб розрахувати необхідну продуктивність техніки, необхідно заздалегідь дізнатися різницю температур води в системі опалення й в чаші басейну. Оптимальним варіантом буде теплоносій, чия температура становить від 70 до 80 ℃.

До плюсів використання теплообмінників відносять:

  • невеликі габарити виробу
  • низьке енергоспоживання
  • високу продуктивність
  • універсальність

 

_

За допомогою теплообмінника Elecro SST-36 ви можете швидко підняти температуру води в басейні будь-якого типу. Крім того, титановий змійовик дозволяє нагрівати не тільки прісну, але й солону воду - відмінний варіант для СПА-салонів та оздоровчих курортів.

Однак, після першого запуску обладнання не варто чекати миттєвого підігріву води. А якщо буде потрібно підняти температуру води влітку при відключеній системі опалення, потрібно перевести котел в режим роботи тільки на теплообмінник.

Ще одним важливим нюансом в експлуатації такої техніки є правильний монтаж. Якщо всередину корпусу буде потрапляти вода, насичена хлором та іншими агресивними дезінфектантами, це може привести до виходу пристрою з ладу. Щоб такого не сталося, нагрівач розміщують після циркуляційного насоса, але перед автоматичною станцією дозування. Можна також підібрати модель з деталями з титану: цей сплав нечутливий до хімічних реагентів.

Теплові насоси

Теплові насоси вважаються найбільш енергоефективним нагрівальним обладнанням. Не дивлячись на високу вартість, вони швидко окупаються. Тому вам більше не доведеться думати, як нагріти воду в басейні без значних витрат.

Принцип роботи пристрою наступний: з навколишнього середовища теплоносій отримує низькопотенційну енергію. Потім тепловий насос перетворює її за допомогою компресора та конденсатора в тепло, необхідне для підігріву води в басейні.

Процес не вимагає великих енерговитрат. В якості джерела теплової енергії може виступати повітря зовні приміщення, вода або ґрунт, залежно від обраного типу насоса. Ще однією перевагою є можливість використання обладнання не тільки для підігріву води, але й для кондиціонування повітря влітку.

Якщо вам потрібно нагріти воду в середньому басейні об'ємом до 60 м³. Для цієї мети підійде тепловий інверторний насос Fairland BPN13. Модель можна налаштовувати за допомогою смартфону, при наявності Wi-fi модуля. Насос однаково ефективний для підігріву морської та прісної води, при цьому він витрачає близько 2 кВт електроенергії.

Оскільки теплові насоси - не бюджетна покупка, важливо заздалегідь врахувати такі моменти:

  • Рівень тепловтрат басейну.
  • Можливість купівлі солярної плівки та іншого захисного покриття, що знижує втрати тепла.
  • Наявність відповідного місця для встановлення: навколо приладу повинно залишатися місце для проведення техобслуговування.
  • Для розміщення насоса підходить тільки місце, що добре провітрюється.

 

Використовуючи ці прості поради, можна правильно підібрати кліматичну техніку, й не роздумувати над тим, як нагріти басейн взимку. А якщо у вас виникли труднощі з вибором бренду, зверніться до таких відомих виробників, як Aquaviva, Elecro, Emaux. Також завжди можна скористатися допомогою консультантів інтернет-магазину, які швидко оформлять замовлення.