Дезінфекція басейну без хлору. Безхлорні методи очищення басейну

Ви знали, що можна ідеально очистити басейн та зробити воду кришталево чистою без хлору? У цій статті ми розповімо, як очистити воду, звівши використання хімії до мінімуму. Також ви дізнаєтеся про інноваційні методи очищення, завдяки яким ви назавжди забудете про хлорний запах та алергію.

Переваги безхлорного очищення води

Як порівнювати з хімічними дезінфектантами, безхлорне очищення води має такі переваги:

  1. Після безхлорного очищення вода абсолютно безпечна для здоров'я, не має запаху, стороннього присмаку та не викликає алергії.
  2. Знищуються залишки хімії у воді.
  3. Суттєво скорочується витрата хімії.
  4. Підходить для дитячих басейнів.
  5. Не впливає на рівень pH води.

З безхлорним очищенням покращується якість води, а разом із цим – ваше здоров'я та якість життя. Також дезінфекція води у басейні без хлору дозволить заощадити на хімії.

Ультрафіолетові установки

Ультрафіолетові установки – один із найпопулярніших пристроїв для дезінфекції води завдяки простоті використання та невисокій вартості. Використання УФ-установок як додатковий метод дезінфекції дозволяє скоротити витрати хімії до 70%. Однак не слід повністю виключати хлорну обробку: у віддалених частинах басейну вода погано фільтрується, тому там можуть розвиватися шкідливі мікроорганізми.

bezopasnaya_dezinfekcia
УФ-установка є колбою, в якій розміщені 2 ультрафіолетові лампи. Вони очищають воду, яка потрапляє безпосередньо до реакційної камери, що є абсолютно безпечним для людини. Ультрафіолетові промені проникають у мікроорганізми та руйнують їх ДНК, це знищує здатність патогенного середовища розмножуватися.

Переваги ультрафіолетових установок:

  1. Абсолютно безпечні для здоров'я людини.
  2. Економічні: не споживають багато енергії та мають довгий термін витратного матеріалу – ламп.
  3. Знищують органічні сполуки, у тому числі продукти розпаду хімії.
  4. Доступні за ціною.

Серед УФ-установок є топові моделі, наприклад серія Quantum від британського бренду Elecro. Elecro Quantum оснащені технологією Nano Crystal, яка розщеплює патогенні мікроорганізми на нешкідливі молекули.

Завдяки цьому ультрафіолетові установки Elecro Quantum знищують ті види водоростей, грибків та мікробів, з якими не справляються озон, ультрафіолет та хлор!

*Ультрафіолетові лампи - це витратний матеріал, який потрібно замінювати після закінчення терміну дії. У середньому робота УФ-лампи складає 9 000 годин (375 днів), у преміум-моделях – 16 000 годин (667 днів). У моделях Elecro Quantum встановлений цифровий лічильник, завдяки якому ви знатимете, коли міняти лампу.

Системи знезараження басейну

Безхлорні системи очищення басейну дезінфікують воду через гідроліз та іонізацію. Подвійна дезінфекція не тільки очищає воду від шкідливих мікробів та бактерій, але й пригнічує розмноження водоростей та блокує ріст грибків. Обробка води такими системами дозволяє отримати екологічно чисту та прозору воду, зберігши всі її корисні властивості.

 

У колбах з реакторними камерами встановлені титанові та мідні пластини або електроди. При взаємодії струму з титановими електродами виникає процес гідролізу, з мідними електродами – іонізації.

При гідролізі у воді утворюються три потужні окислювачі: озон, синглетний кисень та перекис водню, які дезінфікують воду.

При іонізації виділяються іони міді, які діють як альгіциди та коагулянти. Крім цього, іонізація запобігає утворенню мінеральних відкладень на чаші басейну та обладнанні.

**Після іонізації у воді залишається незначна кількість міді до 5 ррм. Рекомендуємо контролювати рівень міді за допомогою мідного тестера, він входить у комплект до безхлорних установок.

Переваги безхлорних систем:

  1. Виконують подвійну дезінфекцію: очищають воду від шкідливого середовища, а також діють як коагулянти та альгіциди.
  2. На відміну від УФ-установок та озонаторів, безхлорні системи впливають на воду всієї площі басейну. Тому дозволяють практично повністю виключити застосування хімії – до 95%!
  3. Очищають навіть від токсичних матеріалів, що не розкладаються: ароматичних речовин, пестицидів, нафтових складових, летких органічних сполук.
sugar_walley

Існують безхлорні системи, які не лише очищають воду, а й контролюють її показники, а також керують обладнанням у басейні. Наприклад, безхлорна система від іспанського виробника Sugar Valley Aquascenic:

  1. Керує обладнанням для басейну: фільтруванням, поливом газонів, обігрівом, освітленням тощо. Ви можете під’єднати до 7 видів обладнання та керувати всім басейном зі смартфона по WI-FI.
  2. Збирає статистику основних показників води за 30 днів: рівні рН, Redox, вільного хлору.
  3. За допомогою датчиків аналізує та контролює основні показники води.
  4. За потреби самостійно може дозувати хімію.

Важливо знати, що для роботи безхлорної системи вода повинна мати високий рівень прохідності, яку забезпечує сіль. Система самостійно обчислює та показує, чи достатній природний рівень солі у воді. Якщо рівень недостатній, перед запуском пристрою додайте в басейн сіль із розрахунку 1–1.5 г на 1 м³ води.

Озонатори

Озонатор – це пристрій, що генерує озон. Цей газ очищає воду майже у 80 разів ефективніше, ніж хлор. При цьому озон знищує небезпечні мікроорганізми, з якими не справляються хлор та ультрафіолет. Також озонатори незамінні при очищенні каламутної води, де не можна використовувати УФ-установки.

В озоногенераторі виникає електричний розряд, під дією якого вода окислюється та молекули кисню перетворюються на озон. Це досить дороге та складне обладнання, яке не тільки генерує озон, але й вимірює його кількість у воді, оскільки озон у високих концентраціях шкідливий для людини.

До плюсів використання озонаторів можна віднести:

  1. Насичує воду корисними властивостями, які мають позитивний ефект на серцево-судинну систему людини.
  2. Створює легкий приємний запах грозової свіжості та має омолоджувальний ефект для шкіри.
  3. Видаляє залишки хлору у воді, знищує бактерії, віруси, грибки, а також водорості та перешкоджає їх розвитку.

Перед запуском озонатора відрегулюйте рівень рН до норми 7.2–7.4 та обробіть воду хлором та альгіцидом. Важливо пам'ятати, що озонатор підтримує чистоту води у басейні, тому запуск пристрою має відбуватися у знезараженій воді.

Використання хімії з безхлорними методами очищення

Застосування безхлорних методів очищення суттєво скорочує витрати хлору. Це покращує якість води, вона не викликає алергію, не має запаху та смаку.

Але яку хімію і в яких випадках все ж таки потрібно використовувати?

1. При використанні УФ-установок

УФ-установки очищають тільки ту воду, яка потрапляє в колбу з електродами, але не торкається бактерій на стінах басейну. Тому використання УФ-установок потрібно поєднувати з хлорною дезінфекцією.

Виконуйте шокову дезінфекцію 1 раз на 2 місяці та регулярну для підтримки потрібного рівня хлору у воді.
Економія хлору становить середньому 70%.

 

2. При використанні безхлорних систем

Безхлорні системи очищають воду по всій площі басейну та підтримують чистоту води завдяки невеликому виробленню хлору та потужному впливу гідролізу.

Використання безхлорних систем звільняє від необхідності шокового та регулярного хімічного очищення.

Тільки в окремих випадках при різкому забрудненні та погіршенні якості води ви можете виконати шокову дезінфекцію для отримання максимального результату.

3. При озонуванні

Оскільки газ швидко випаровується, озонування також краще застосовувати разом з хлоруванням.

Виконуйте шокову обробку води 1 раз на 2 місяці та регулярну для підтримки потрібного рівня хлору у воді.

При регулярній дезінфекції ви зведете витрату хлору до мінімуму, в середньому він зменшиться на 95%.

Перед шоковою дезінфекцією перевіряйте рівень pH тестером та у разі відхилення від норми 7.2–7.4 коригуйте препаратами AquaDoctor pH- та pH+. За наявності явних ознак водоростей та забруднень використовуйте альгіциди та коагулянти.

Комбінуйте різні системи та збільшуйте ступінь очищення води. Наприклад, ви можете доповнити ультрафіолетову установку озонатором або безхлорною системою та підвищити якість очищення води.

Використання безхлорних методів очищення води створює всі умови для повноцінного та безпечного купання. Забезпечте собі приємне плавання у чистому басейні з користю для здоров'я.

 

 

Супутні товари